VOO - koncert urodzinowy i promocja nowej plyty

DATA: 05.12.2010, Niedziela
KLUB: Cargo
ADRES: 83 Rivington St, Shoreditch EC2A 3AY
DRZWI: 7 PM
BILTEY: £18 (przedsprzedaz) £22 (w dniu koncertu)

Bilety dostepne: www.ticketweb.co.uk

lub bez dodatkowych opłat ( od 8 listopada ):

Polsmak, 39 Ball's Pond Road, London N1 4BW

Kasa Business, POSK office 1D, 238-246 King St, W6 0RF

  

 

Agencja MegaYoga ma ogromną przyjemność  zaprosić wszystkich  na koncert legendarnego zespołu VOO VOO;  specjalną  i niepowtarzalną okazją przyjazdu zespołu do Londynu jest 25- lecie jego  istnienia oraz promocja najnowszej  płyty pt. ”Wszyscy muzycy to wojownicy”
( premiera 16 listopada) .
 Niesamowita energia eksplodująca ze sceny , udzielająca sie publiczności i jedyna w swoim rodzaju podróż  przez różne style muzyki- rock, jazz, etno, muzykę żydowską, drum n'bass, house , ale zarazem bez przerwy wymykająca sie wszelkim klasyfikacjom.
Ocean muzyki wykonanej na najwyższym światowym poziomie, starannie przemyślanej  
ale zarazem improwizowanej - za kazdym razem inaczej. Występ przeplatany jest znanymi motywami z piosenek zespołu  ,jednocześnie bardzo kosmopolityczna i uniwersalna formuła koncertu jest zrozumiała doskonale nawet bez znajomości języka polskiego.
Voo Voo już od lat uprawia coś na kształt rockowego szamanizmu. To jeden z tych niewielu zespołów, który wychodząc na scenę  buduje atmosferę, a nie wyłącznie odtwarza przygotowaną przed koncertem tracklistę. Lider zespołu, gitarzysta Wojtek Waglewski miał w rodzinie antropologa muzykologa, pewnie to ten fakt wpłynął mocno na jego pojmowanie koncertu jako obrzędu.
Zespół zaprezentuje się w swoim stał składzie Wojciech Waglewski (voc,g) Mateusz Pośpieszalski (voc,sax),Piotrek 'Stopa' Żyżelewicz (drums) oraz Karim Martusewicz (bass).
Zapraszamy serdecznie!

Oto singiel promujący nową płyte VOO VOO, będący również sztandarowym numerem promującym trase Męskie Granie.


W roku 2010 mija 25 lata od Urodzin jednego z najbardziej twórczych i pracowitych zespołów w historii polskiej muzyki i piosenki - VOO VOO. Zespołu, który niezmiennie nosi w sobie "taki świata puls" (z akcentem i na świat - w znaczeniu czerpania z wielu kultur, ale i z akcentem na puls - w znaczeniu żywotności swojego dzieła).
W nagraniach VOO VOO usłyszeć można najróżniejsze muzyczne światy, dziś już klasyczne. Np.: Djivana Gasparyana, Jana Garbarka, Toma Waitsa, Paula Simona, The Beatles, Jamesa Browna, Roberta Frippa, Nusrata Fateh Ali Khana, Johna McLaughlina, Jimiego Hendrixa i Johna Coltrane'a. Ale nade wszystko - bardzo osobisty i osobny świat VOO VOO. Bo przecież najwybitniejsze - a pisane zawsze przystępnym językiem - dzieła tego zespołu wciąż pozostają inspiracją dla twórczych poszukiwań współczesnej muzyki. Obecny skład VOO VOO tworzą: Wojciech Waglewski - kompozytor, autor tekstów, gitarzysta, wokalista i producent muzyczny; Mateusz Pospieszalski - kompozytor, multiinstrumentalista, wokalista i producent muzyczny; Karim Martusewicz - basista i producent muzyczny; Piotr "Stopa" Żyżelewicz - perkusista(znany ze współpracy z min Izraelem,Armia,Brygada Kryzys). W artystycznym dorobku VOO VOO jest blisko 30 regularnych płyt (w tym muzyka teatralna, muzyka filmowa) oraz rokrocznie niezmiennie blisko 100 koncertów! Wskazówką, czym jest VOO VOO, jest wielce otwarta formuła muzykowania. VOO VOO nagrywa i koncertuje od duetów: Wojciech Waglewski - Mateusz Pospieszalski, w ścisłym składzie, oraz z wybitnymi gośćmi: instrumentalistami, wokalistkami i wokalistami z Polski, Bułgarii, Senegalu, Kuby, z zespołami ludowymi z Polski, Rosji, Mongolii, Ukrainy  z kwartetami smyczkowymi, kameralnymi orkiestrami symfonicznymi. Wreszcie z Orkiestrą Symfoniczną i Chórem Teatru Wielkiego Opery Narodowej... W roku 1995 lider VOO VOO - Wojciech Waglewski - został uhonorowany "Paszportem Polityki", między innymi za "łączenie muzyki różnych kultur" oraz nagrodą "Fryderyk" w kategorii "najlepszy kompozytor". Waglewski jest współtwórcą nazwy "Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy" oraz autorem jej hymnu. "By dialog był pełny trzeba dusz dwu" - prosto a filozoficznie śpiewa Wojtek w tym hymnie. Na początku lat 90. zespół rozpoczął trwającą do dziś stałą współpracę z teatrem Scena Ruchu z Lublina, grafikiem Jarosławem Koziarą oraz Darkiem "Filkiem" Filozofem - realizatorem i pomysłodawcą oświetlenia. Odtąd koncerty VOO VOO to również barwna, bajkowa scenografia i niejedno sceniczne - pozamuzyczne (w tym świetlne) - wzruszenie i zaskoczenie...

Wszyscy muzycy to wojownicy

16 listopada 2010 premiera nowej płyty Voo Voo: "Wszyscy muzycy to wojownicy”. 
To wielka pochwała rockowej muzyki – tej zakorzenionej i twórczej, dziecinnie prostej i dojrzale bezpretensjonalnej, mocnej i bez masteringu…     
Ta nowa Voo Voo sztuka powraca niewątpliwie na fali zainteresowania muzyką i kulturą lat 60. Nie szukacie na niej jednak odniesień do „wolnej miłości”, „nowej świadomości” albo „granic poznania”  – mitów tamtego czasu… Sięgnijcie lepiej do innych znaków tamtego „marszu na przód”, ot choćby faktu, że był to przecież czas muzyki magicznej - umykającej komercji, wolnej i wybuchowej, walczącej, a i zdecydowanie odrzucającej mieszczańską konfekcję, albo wszelkie nowinki technologiczne. I tę właśnie epokę – i to w stricte muzycznym znaczeniu - przenosi Voo Voo w XXI wiek… Literacko "Wszyscy muzycy to wojownicy” są świadectwem pragnienia obrony własnych przekonań i indywidualności człowieka wolnego, acz nie do końca jakoś zbuntowanego.  W tekstach, które dziś stworzył Waglewski wyczuwa się nieoczywisty spokój - "mało go bierze", a  ze świętości ważne są dla niego w zasadzie jedynie dom i muzyka (i w tym domu). Mamy tu do czynienia z Waglem dość często ironizującym, świadomym tego, że poza muzyką i miłością zostanie po nas jedynie „Nico”… To zawsze słowa proste, lekkie, i mimo tej ironii gdzieś jakoś dziecinnie czyste… Muzycznie zaś otrzymujemy płytę pełną surowej siły – grania bez makijażu i bez masek! Wszędzie ten szorstki głos Waglewskiego, dźwięki jego gitary – wirtuozowskie a zarazem jakby nonszalancko wydobywane. "Wszyscy muzycy to wojownicy”  są też dziełem bardzo dobrze zgranym zespołowo i bardzo równym. I doprawdy nie wiem, co mi w tej muzyce bardziej smakuje: czy brudno – rockowo – korzenne, przeróżne „Zbroje”, czy „Kleciny”, lekki country „Gruz” (z czytelnym politycznym adresatem), czy balladowa zaduma „Języka, gęby, stroju”, czy też melodyjny-przebojowy, uskrzydlający wręcz „Osioł”? Drobna mieszanina stylów, zaprawiona pierwszorzędnymi solówkami Waglewskiego i Pospieszalskiego, wciąż nie pozwala zaszufladkować formacji, która tym razem zdecydowała się na współpracę z młodymi producentami (Emade, Maciej Cieślak). Skorzystali oni z tradycyjnych, analogowych urządzeń służących do rejestracji dźwięku. Dało to fantastyczny efekt – zderzenia analogowego ciepła i formalnej chropowatości tegoż wydawnictwa. Lubię powtarzać, że Voo Voo to jest „artystyczna wypowiedź bezpretensjonalna”. I teraz też, ta nowa muzyka została podana słuchaczowi w bardzo przystępnej formie – na luzie, „bez spinki” i bez patosu… Aż chce się krzyknąć: „Najlepsze przed Tobą”! Wiedząc, że nie dla wszystkich musi to być jedynie prosty slogan reklamowy… I zgodnie z przesłaniem pieśni „Język, gęba, strój”… dobrze znając 25-letnią historię Voo Voo i  nie tylko Voo Voo przecież…     
Maciek Proliński


dyskografia :

   1. Voo Voo 1986
   2. Koncert 1987
   3. Sno-powiązałka 1987
   4. Małe Wu Wu 1988
   5. Z środy na czwartek 1989
   6. Muzyka do filmu Seszele 1990
   7. Zespół gitar elektrycznych 1991
   8. Tam tam i tu
   9. Mimozaika 1992
  10. Zaćmienie Piątego Słońca 1992
  11. Łobi jabi 1993
  12. Koncert w Łodzi 1994
  13. Zapłacono 1994
  14. Rapatapa-to-ja 1995
  15. Flota zjednoczonych sił 1997
  16. Oov Oov 1998
  17. Kalejdoskop 1999
  18. Koncert w Trójce 1999
  19. Płyta z muzyką 2001
  20. Płyta 2002
  21. Muzyka ze słowami (2002)
  22. Voo Voo z kobietami 2003
  23. Trójdźwięki 2004
  24. XX Cz.1 2005
  25. 21 2006
  26. Koncert w Janowcu (2006)
  27. Tischner  (2007)
  28. Trojka Live! (2007)
  29. Gwiazdy polskiej piosenki lat 80.. (2007)
  30.  Małe Wu Wu śpiewa  wiersze ks. Jana Twardowskiego (2007)
  31.  Samo Voo Voo (2008)
  32. Voo Voo i Haydamaky (2009)
  33. Wszyscy muzycy to wojownicy ( 2010) 

 

Subscribe to our newsletter:

GALERIA: